Oud-president Jacques Chirac van Frankrijk overleden

https://nos.nl/artikel/2303409-oud-president-jacques-chirac-van-frankrijk-overleden.html

Oud-president Jacques Chirac van Frankrijk overleden
Oud-president Jacques Chirac van Frankrijk is vandaag op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn schoonzoon zegt in een verklaring dat hij “vredig en in het bijzijn van zijn naasten” is gestorven.

Chirac was president van 1995 tot 2007. In 2002 werd hij herkozen voor een tweede termijn. Ook was hij onder meer tweemaal premier, minister van Landbouw en burgemeester van Parijs.

Toen het nieuws van zijn overlijden bekend werd heeft het Franse Lagerhuis een minuut stilte gehouden.

Chirac speelde tientallen jaren een hoofdrol in de Franse politiek. Soms achter de schermen, maar meestal zeer zichtbaar en prominent in het landsbestuur:

Video afspelen01:54
Oud-president Chirac van Frankrijk (86) overleden
‘Le Bulldozer’, zoals Chirac ook wel werd genoemd, begon zijn politieke carrière als lid van de gaullistische UDR. In 1976 richtte hij na een conflict met toenmalig president Giscard d’Estaing de RPR op. Onder Chiracs bewind fuseerde die partij met een liberale partij. Die fusiepartij heet tegenwoordig Les Républicains.

Chirac was een politicus met een conservatief rechtse signatuur. Hij was de eerste Franse president die Frankrijks rol in de Holocaust erkende en was fel gekant tegen de Amerikaanse invasie in Irak in 2003.

Veroordeeld voor misbruik gemeenschapsgeld
Chirac werd geplaagd door meerdere corruptieschandalen. Hij werd aangeklaagd in 2007, toen hij door het aflopen van zijn ambt de presidentiële immuniteit verloor.

In die zaak werd hij in 2011 veroordeeld voor twee jaar voorwaardelijke celstraf. Hij was schuldig bevonden aan “verduistering van gemeenschapsgeld”, omdat hij als burgemeester van Parijs partijmedewerkers had betaald uit de gemeentekas.
https://nos.nl/artikel/2303409-oud-president-jacques-chirac-van-frankrijk-overleden.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

call Svd Holland