Montenau

Montenau

Montenau

In klooster Montenau, St Raphael (België), wonen een aantal SVD-ers en zusters SSpS. Het hele jaar door komen er gasten, die enige tijd met deze missionair-contemplatieve communiteit meeleven. Het leven is er veelal in stilte en soberheid. Behalve veel leken, weten ook leden van de Arnoldusfamilie de weg naar Montenau te vinden. Montenau laat op eenvoudige wijze zien hoe missie en contemplatie elkaar nodig hebben en elkaar kunnen verrijken.

Montenau ligt in België, in het Duitstalige gebied van de provincie Luik en in de schilderachtige streek van de rivier de Amel. Tot na de Eerste Wereldoorlog was deze streek een gedeelte van Pruisen. De SVD kwam vanuit Steyl in 1928 hierheen en dit huis is dus het oudste huis van de “SteylerMissionare” in België. Sinds 1987 leeft de missionaire contemplatieve gemeenschap in Montenau. Deze communiteit prijst zich gelukkig te mogen bouwen op de meer dan 80-jarige aanwezigheid van de SVD in deze streek. Door de tijdschriften zijn de “Steyler”, zeker bij de oudere mensen, heel bekend.
Toen in de tachtiger jaren van de vorige eeuw er aan gedacht werd “Montenau” aan andere instanties over te dragen, vormde zich een werkgroep die de z.g. “Bildungsstätte”, een ontmoetingscentrum, wilde overnemen. Zo kwam het, dat sinds 1987 er enerzijds in het grote gebouw zeer uiteenlopende activiteiten verder konden doorgaan, terwijl er in de oude villa Grisar een contemplatieve missionaire gemeenschap van start ging.

Deze communiteit was vanaf het begin een gemengde groep, met zusters, broeders en paters. Die hebben in diverse landen binnen en buiten Europa geleefd en gewerkt. Zodoende kent de gemeenschap heel wat ervaringen met diverse culturen en talen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

call Svd Holland