Een Samen Dragende Gemeenschap.

Wat is een succesvolle gemeenschap? Dit is ook een van de grote vragen die veel mensen stellen om de groei van hun eigen gemeenschap of organisatie te meten. Dit klinkt volgens mij ook heel belangrijk nu, omdat wij binnenkort een nieuwe SVD missionaire gemeenschap in Hoofddorp willen gaan vormen. Maar ik wil ook zelf vragen, gaat het eigenlijk altijd over succes? Of is dit eigenlijk het punt waarom wij samen willen gaan?

Succes hebben en gemeenschap zijn. Zijn ze gelijkwaardig aan elkaar? Gemeenschap zijn is zeker een van de grootste uitdagingen van ons Christen zijn. Onze identiteit als Christenen is niet onafscheidelijk van een gemeenschap van gelovigen. Geloof is aan de ene kant aan onze persoonlijke relatie met God ingeworteld. Maar toch kunnen wij ook niet het vanzelfsprekende feit ontkennen dat het aan de andere kant iets gemeenschappelijks is. In de woorden van de Heer “waar twee of drie vergaderd zijn in Mijn Naam daar ben Ik in hun midden”. (Mattheus 18:20)

Met andere woorden is het een geloof dat wij met elkaar delen. Niet een persoonlijk eigendom dat wij alleen voor ons zelf hebben. Dit is ook de reden waarom er religieuze gemeenschappen zijn zoals de SVD. Van verre landen en verschillende culturen willen wij getuigen van onze algemene roeping als Christenen onder het dak van Christus grote liefde.

Wat maakt het dan de moeite waard? Het succes van een gemeenschap. Is dat eigenlijk de bedoeling waarom wij echt samen in Hoofddorp onze parochiegemeenschap willen doordragen? Ik geloof dat succesvol zijn niet genoeg is. Het is zelfs niet wat wij samen willen zoeken en bereiken. Integendeel, wat een gemeenschap van gelovigen altijd moet zoeken zijn de vruchten. Niet succes maar vruchtbaarheid. Een boom kan er nog zo mooi uitzien, maar een mooie vruchtenboom zonder vruchten verslaat zijn eigen doel.

Een gemeenschap dus die geen vruchten draagt, verlaat zijn eigen roeping. Het seizoen van Pasen leert ons als een Christelijke gemeenschap dat wij samen zijn geroepen om getuigen te zijn en daardoor een samen dragende gemeenschap.  Een gemeenschap van de verrijzenis die een instrument is van hoop en liefde van vreugde en solidariteit. Joannes de Doper is de boom en wij zijn zijn delen. Laten wij samen groeien in de geest van onze verrezen Heer om goede vruchten te dragen.

P.Sedfrey Nebres,SVD

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

call Svd Holland