In Memoriam P. TONY VAN STEEN svd 12-02-1917 – 20-08-2018

Jonge Rotterdammer Tony, zoon van Wilhelmus van Steen en Catharina Vischer, gaat na het schippersinternaat naar St. Willibrord in Uden. Na noviciaat en filosofie studeert hij theologie in Steyl (Missiehuis Teteringen is bezet door Duitse soldaten): 100 dagen in de kelder tot de bevrijding (maart 1945) met als gevolg tbc. Tony herstelt in een sanatorium.

Twee jaar na zijn priesterwijding (1946) vertrekt hij naar Indonesië om in 1949 te gaan werken op het eiland Adonare bij Flores. Confrater Harrie van der Hulst begeleidt hem enkele dagen en laat hem dan aan zijn lot over…“Met een gebrekkige kennis van het Maleis en enige woorden in de lokale taal”, schrijft Tony naar Nederland. Voor zijn gezondheid reist hij in 1953 naar Nederland voor een kuur en een longoperatie. Twee jaar later gaat hij terug. In 1981 verhuist hij definitief naar Nederland. Er zijn voldoende inheemse priesters op Flores. Hij vindt het tijd om plaats te maken.

Hij volgt een pastorale cursus, gaat op assistentie, maar… geen benoeming. Te oud… Na een assistentschap in Someren wordt hij op 70-jarige leeftijd benoemd tot pastoor in Heusden (gem. Asten). Hij zal er 30 jaar parttime werken met als motto: ‘De Kerk is van het volk en als je mensen de ruimte en verantwoordelijkheid geeft, dragen zij de kerk naar een nieuwe toekomst’. Hij verwijst daarmee naar zijn ervaring van Flores. Emeritaat? Naar het rusthuis in Teteringen? Niets voor Tony! “Heusden” wordt de oudste pastoor van Nederland dan toch te zwaar. Ondanks de belofte tot zijn 100ste verjaardag te mogen blijven in Heusden verhuist hij onder protest naar Teteringen op 8 november 2016: “Ik gehoorzaam, maar onder protest.” Zijn 100ste verjaardag viert hij echter in Heusden met al zijn parochianen. Hij belooft nog één keer terug te komen… “voor mijn begrafenis”.
2

In Teteringen doet hij mee met de gemeenschap, ontvangt veel bezoek uit Heusden en is voor de verzorging niet altijd even gemakkelijk. Geleidelijk aan neemt zijn gezondheid af. Hij valt veel, maar breekt nooit iets. Aan het einde van zijn krachten gaat deze markante figuur op 20 augustus van ons heen. Op 20 augustus gaat deze markante figuur van ons heen. Hij komt zijn belofte na en krijgt op zaterdag 25 augustus een waardig afscheid in zijn oude parochie, waar hij nu rust op het kerkhof. Hij kan met een gerust hart zijn mensen achterlaten. Daar heeft hij in zijn leven voor gezorgd. Tony, terima kasih, bedankt. Rust in vrede.

Kees Maas svd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

call Svd Holland