VIEREN VAN TRADITIE


VIEREN VAN TRADITIE

Afgelopen zaterdag was ik samen met pater Albert Toppo in Frankfurt, Duitsland, om een speciaal feest- oogst feest en het feest van Maria geboorte te vieren. Voor heel veel mensen is het oogst feest een moment om in dankbaarheid terug te kijken naar hun arbeid. In het gebied waar ik vandaan kom, vieren wij het oogst feest samen met het feest van de geboorte van Maria. Er wordt een negendagen noveen gehouden waarin veel kinderen bloemen bij Maria brengen. Na de viering wordt er een bloemenhulde aan Maria gebracht. Als kind vond ik het fantastisch om bloemen te verzamelen van de velden samen met andere buurkinderen. Op 8 september ging iedereen naar de kerk om het feest te vieren en op die dag werd de nieuwe oogst gezegend meestal waren het rijstkorrels. Het is een familiefeest. Iedere familie neemt de gezegende rijstkorrels mee naar huis. Als ze allemaal thuis zijn, houdt de familie een maaltijd als dank aan God en aan iedereen die hard gewerkt heeft voor de goede oogst. Op deze dag eten ze alleen maar de vegetarische gerechten. De gezegend graan korrel wordt in de melk gemengd en gedronken.
In de loop van de jaren zijn er heel veel mensen naar andere landen geëmigreerd. Maar de traditie gaat door. Het wordt gevierd overal waar mensen van deze streek wonen.
Zo ben ik naar Frankfurt gegaan om dit feest te vieren. Wat opvallend was, is dat er drie priester broers van dezelfde familie voor gingen in de eucharistieviering samen met andere priesters. Persoonlijk was het een fijn moment om met zo’n 150 mensen samen te zijn en de traditie levendig te vieren. Ik ben dankbaar dat ik dit mocht vieren en beleven.
Door pater Richard Lobo, svd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

call Svd Holland