Wat Doe Je Hier?

Sedfrey Nebres,SVD

Een van de eerste vragen die ik tegen kwam als missionaris hier in Nederland was de eenvoudige vraag “wat doe jij hier?” Als jonge missionaris vond ik het toen heel schokkend. Ik zat bijvoorbeeld voor de eerste keer bij een vergadering in Amsterdam en er werd weer gevraagd “wat is jouw functie hier?” Nogmaals een herhaling van de basis vraag die ik net vertelde.

“Wat doe jij hier?” dat is de vraag. Ik zit nu te denken, zoals in de geest van de bekende vraag van William Shakespeare “te zijn of niet te zijn, dat is de vraag.” Als missionaris, in een land zoals Nederland, klinkt het raar in de oren van zoveel van onze zusters en broeders in de gemeenschap. Ik kan het de mensen niet kwalijk nemen waarom ze gewoon zo denken om de eenvoudige reden dat het inderdaad in werkelijkheid heel raar is. Je kan je alleen voorstellen hoe anders het was tientallen jaren geleden. Nederland was letterlijk een fabriek voor  missiecongregaties. Het was een “go to” plek zeg maar van de katholieke kerk. Een groot percentage van de oude missionarissen was Nederlander. Het was met andere woorden een missionaire bron en dus niet een missieplaats.

En het feit dat het plotseling helemaal anders geworden is doet wel pijn en stelt ook zoveel vragen waarom het nu zo is. Maar dit is ook denk ik een goede mogelijkheid om over de hele situatie na te denken en leren. Het wonder van kerk zijn gaat verder dan onze eigen grenzen als individuele gelovigen en lokaal kerkzijn. Dit is een van de schoonheidspunten van de kerk. Het is een wereldkerk.

Toen ik nog bezig was met mijn verdere opleiding in Missiologie (studie van de missie in de wereld) realiseerde ik me een belangrijk aspect van de kerk. Dat het woord missie in de context van onze katholieke traditie staat is geen uitzondering. Met andere woorden, de hele wereld is een missieplaats ongeacht de cultuur, de locatie, de mentaliteit, de manier van denken, economische situatie, etc. Het woord des heren, het “Verbum Dei” moest aangekondigd worden. En zolang als er een mogelijkheid is en nood moest het gedaan worden. Net zoals in de geest en gevoel van onze voorouders in het geloof vanaf de profeten tot de apostelen en tot onze eigen huidige generatie.

Terug naar de vraag  “wat doe jij hier?” Nu, denk ik, kan ik wel met overtuiging zeggen dat ik hier ben omdat ik werd geroepen om missionaris te zijn. Waar Christus is, is er een Missie. Als een missionaris van een heel geglobaliseerde generatie wil ik ook samen met de veel nieuwe missionarissen in de wereld bijdragen in de verkondiging van Gods Woord. En dit is niet alleen een roeping voor Pater Sedfrey en de veel andere paters en broeders, maar het is een roeping voor ons allen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

call Svd Holland