Het Licht in de Duisternis

 

Edmund Owusu,SVD

In het midden van de veertigdagentijd richt Jezus onze blik op duisternis en licht. In deze wereld is Hij het Licht dat God heeft aangestoken. Dat licht mag in ons hart en in de donkere wereld stralen.

Er is niets nieuws onder de zon. Elk jaar vieren we de veertigdagentijd, elk jaar houden we boetevieringen, maar nu, in deze tijd krijgen ze toch een zwaarder gewicht, zo dichtbij staat dit alles. Dit weekend staan we met de lezingen midden in het mysterie van licht en duisternis, van goed en kwaad. Nicodemus komt naar Jezus toe als het al donker is. Hij is op zoek naar licht, maar durft dat niet te erkennen, omdat zijn collega’s alles wat het geloof betreft belachelijk maken. Heel andere eeuwen en tijden, maar het zijn niet anders dan de wereld van onze tijd, de wereld die we kennen.

Daarom is het goed om in de veertigdagentijd die spanning tussen licht en donker, tussen goed en kwaad, tussen geloof en ongeloof, niet ver weg te zoeken, maar gewoon in ons eigen leven, in ons eigen dorp, in ons eigen gezin en in ons eigen hart. Daarvoor zijn wij uitgenodigd om naar het licht te komen en in het licht te gaan staan. Dan kunnen we in die donkere wereld lichtdragers worden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

call Svd Holland