Eerste Kerst in Nederland

December – de maand van feesten, de maand van ontmoeten en ook de maand van Kerstmis.

Zes maanden woon ik nu in Nederland. Het was de eerste keer dat ik sneeuw zag en ik Kerstmis vierde met een internationale groep mensen in de SVD Communiteit Schiedam.

Met de aanmoediging en het gezelschap van pater Avin vanaf de eerste dagen dat ik in Nederland aankwam, nodigde ik als start van mijn eerste kerst in Nederland de Vietnamese vluchtelingen die vele jaren in Nederland woonden samen met Nederlandse vrienden, buren en parochianen uit om kerstavond te vieren in de Liduina Basiliek van Schiedam.

Ik heb niet veel tijd en middelen om met mensen te communiceren omdat ik de taal moet bestuderen en andere dingen moet doen in de gemeenschap. Daarom heb ik maar met enkele kennissen en leiders uit naburige gemeenschappen zoals Spijkernisse, Delft, Rotterdam, Schiedam gecommuniceerd… Maar onder elkaar communiceerden ze en bezorgden ze me een grote verrassing op kerstavond: meer dan driehonderd mensen namen deel aan de eucharistie en het diner in de parochiezaal, in een warme sfeer, hoewel het buiten koud was.

Het is echt waar dat mijn eerste kerst in Nederland in 2017 me een mooie herinnering heeft opgeleverd in de nieuwe missie na de vele jaren dat ik in Latijns-Amerika heb gewerkt. Ik herinner me dat het eerste jaar dat ik als nieuwe zendeling in Paraguay aankwam, hoewel ik alles goed voorbereid had voor de kerstavond, niemand naar de kerk kwam, want in december is het zomer, het is erg heet en  mensen wennen er niet aan. Op die kerstavond vierde ik de Naviadad alleen met een jonge parochiaan, wat me heel verdrietig en erg ontmoedigd maakte.

De Kerstmis hier in Nederland is heel verschillende met in de Latijns-Amerikaanse landen omdat ze hier Kerstavond, Kerstmis en de tweede Kerstdag vieren. De mensen hebben familiebijeenkomsten, gaan naar vrienden en/ of hebben korte vakanties op andere plaatsen ver van het land of in de buurlanden. Ze hebben meer vriendschappen en sociale relaties die hen helpen in harmonie en solidariteit te leven tussen een wereld vol zelfzucht en onverschilligheid.

Na Kerstmis gaf pater Avin, mijn provinciaal, mij toestemming om een Vietnamese priester te bezoeken die al meer dan dertig jaar in Nederland woont en nu de pastoor is van een Nederlandse parochie in het noorden van Nederland. Hier deelde de priester met mij de ervaringen van het leren van de Nederlandse taal, van het pastoraat, van verschillende gebieden in het pastorale leven in Europa. Hij nam me mee naar vele prachtige plekken hier, zoals Giethoorn, Lelystad, Zwolle en een paar omliggende eilanden met de lokale bevolking, en we genoten van de typische  Nederlandse maaltijden in het noorden. De mensen hier zijn heel bescheiden, vriendelijk maar een beetje verlegen. Ze spreken Nederlands een beetje anders dan wat ik in Schiedam heb geleerd, maar ik kan het begrijpen. Een korte vakantie maar het moedigde me heel erg  aan in het eerste jaar dat ik in Nederland woon.

Ik dank God en de medebroeders die me altijd helpen en me vergezellen met het religieuze zendingsleven in Nederland. Dank aan alle vrienden, kennissen en mensen die me altijd aanmoedigen voor de nieuwe missie. Gelukkig nieuwjaar 2018 met veel welvaart en vreugde. God zegene u.

Tony Tran, svd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

call Svd Holland