Wereldmissiedag 2017

Bert Wooning, SVD

Vele lezers zal deze titel weinig zeggen. Wellicht zijn er nog enkele die zich de Missiezondag van weleer herinneren waarop missionarissen die in verre landen werkten, met hun spannende verhalen de mensen wisten te boeien. Missietentoonstellingen werden opgezet en missiefilms getoond. Vijftig jaar geleden waren er nog zo’n 10.000(!!) Nederlandse missionarissen in het buitenland werkzaam die met de genereuze financiële ondersteuning van de mensen in Nederland ontzettend veel gepresteerd hebben.

Praktisch niets is daar meer van over en velen denken daarom dat Missie als zodanig niet meer bestaat. Niets is minder waar : uit die vroegere Missielanden gaan nu priesters en religieuzen werken in andere landen: van Brazilië bijvoorbeeld enige duizenden priesters en religieuzen in Afrika; van Indonesië en India duizenden in Zuid Amerika en Afrika dat zelf ook missionarissen uitzendt. Dat is ook Missie maar niet van Noord naar Zuid zoals vroeger maar van West naar Oost en naar Zuid.

Waarom doen die mensen dat? De oorsprong van het missionaris zijn ligt in het geloof zelf dat niet louter individueel is, iets dat goed is voor ons zelf. Het houdt tegelijkertijd de opdracht in om dat geloof met anderen te delen. Niet voor niets zegt Jezus: “Gaat en onderwijst alle volkeren…..”.

Vanuit deze gedachte zijn er sinds enkele jaren vanuit de vroegere “missielanden” ook honderden missionarissen naar Europa gekomen: van de congregatie van de Missionarissen van het Goddelijk Woord 250 leden waarvan 20 in Nederland. Die leven en werken in vijf communiteiten waarvan de laatste hier in de Augustinusparochie in Breda Noord gevestigd werd.

“Nederland is Missieland geworden”. Velen bedoelen daarmee dat er steeds minder priesters en religieuzen zijn en dat om die reden priesters en religieuzen van het buitenland worden “ingevlogen” om de open gevallen plaatsen in de parochies in te nemen. Echter, dit is niet de hele waarheid. Sommigen van hen komen hiernaartoe om antwoord te geven op de missionaire uitdagingen hier in Europa zelf zoals de komst van vele vluchtelingen waarvan ongeveer de helft  (1.000.000)Moslim en de andere helft Christelijk is. Zorg voor de migranten en de migranten gemeenschappen en de contacten met de Moslims zijn enkele van onze belangrijke taken. Daarom bijvoorbeeld zijn we dit jaar met onze nieuwe SVD Gemeenschap in Breda begonnen met Vieringen voor de Engelssprekenden: elke zondag om 13.00 uur in de Michaëlkerk in Breda ( Bredapark) met in het begin zo’n tien en op dit moment met zo’n vijftig tot zestig mensen.  We staan echter nog maar in het begin. We hopen onze missionaire taken in de toekomst verder uit te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

call Svd Holland