Regenboog aan de Horizon

Het is weer bijna kerstfeest en wij gaan al gauw weer het drukke seizoen tegemoet. Ik vind het altijd een heel plezierige en vrolijke tijd om dit gedeelte van het jaar te vieren.  Niet alleen maar omdat wij veel kerstpartijtjes hebben en cadeautjes krijgen (ahum!) Natuurlijk ook het eten. Maar ook omdat het een seizoen is om met familie en geliefden te zijn.

Ik kreeg net een e-mailtje van Kees met een prachtige foto erbij van de kerk met een regenboog alsof die vanuit de kerktoren komt. Wat een prachtige foto dacht ik, nu ik zit te denken over de geest van ons aankomende seizoen. Kerst is een feest van veel kleuren. Net zoals een regenboog die buigt naar de aarde vanuit de hemel, vieren wij ook het kerstfeest als een moment waar God boog in zijn grote liefde om mensen te omhelzen.

Dit spreekt ons heel erg aan. De Advent en daarna de Kerst nodigen ons uit om de vele verschillende kleuren in ons leven te omarmen. Sommigen licht en sommigen ook wel donker, en volgens mij past het ook wel dat wij deze liturgische seizoenen tegen het eind van het jaar vieren. Inderdaad  wat een goede manier om het jaar samen te vatten. Met kleur en vreugde.

Net zoals in het beeld uit het oude testament, in het verhaal van Noach en de ark, worden wij ook nu herinnerd aan de kracht van de hoop. Want na een donkere en regenachtige dag is er altijd een regenboog. Hoop verbindt ons allen met onze verlangens en wensen als individuen maar ook als een gemeenschap. Ik herinner me nog in de Filippijnen als kind toen er tyfoons waren. Na de sterke en gevaarlijke wind en zware regen keken wij altijd naar de regenboog uit als een teken dat de turbulentie van het weer al voorbij is. Daarna wordt het altijd een kleine kerst voor alle families. Van sommigen is het huis wel kapot maar toch vinden mensen nog de weg om het leven te vieren omdat ze de grote hoop hebben dat de tyfoon al voorbij is en er is een kans om weer opnieuw te beginnen.

Het klinkt wel zo symbolisch maar toch om de schoonheid van een levenservaring uit te leggen kunnen wij ons niet van symbolen losmaken. Net zoals een paar maanden geleden. Ik kreeg een cadeautje van een echtpaar, en toen ik het opende zag ik een hartje met de woorden; “HOOFDDORP is een mooie kleine wereld, geschapen door liefde, vriendschap en vreugde. Het is een letterlijk symbool neem ik aan. En toen voelde ik mij ook heel blij niet alleen door dat cadeautje maar voor de gedachten van de mensen die het aan mij hebben gegeven.

Dit is ook denk ik het hart van Kerstmis, dat wij waardering mogen hebben voor de vele verschillende kleuren in ons leven en dat wij ook met elkaar in deze mooie wereld meer liefde, vriendschap en vreugde met elkaar delen.

Sedfrey Nebres, SVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

call Svd Holland